Rozhovor s Ing. Michalem Kostkou

22. 9. 2020

Představ se nám.

Je mi 31 let. V průběhu svého života jsem se profesně pohyboval v IT a ve školství, tedy pracoval jsem jako učitel nebo programátor. Bohužel své učitelské působení jsem na konci uplynulého školního roku byl nucen ukončit, byl jsem „odejit“, vedení školy mi zničehonic oznámilo neprodloužení smlouvy. Žáci mé třídy ovšem mé působení odměnili krásným potleskem, a to přesto, že jsem nebyl zrovna nejbenevolentnější učitel. Asi si uvědomovali, že jsem se je snažil něčemu naučit. Měl jsem úžasnou třídu, moji žáci byli z drtivé většiny super chlapi, i když na některé jsem občas musel maličko houknout.

V období 2012-2016 jsi už krajským zastupitelem byl. Co se podařilo prosadit?

V krajském zastupitelstvu jsem byl koaličním zastupitelem. KSČM tehdy byla v krajské radě. Za největší úspěch naší strany v tomto období vidím obrovské množství oprav a rekonstrukcí silnic, které do té doby byly mnohdy v děsivém stavu. Povedlo se i snížit zadlužení nemocnic, udržet program stipendií pro učně. Řízení kraje bylo funkční, bez skandálů. Jediná kauza citlivě vnímaná veřejností – sloučení škol ve Vsetíně – se ukázala jako zbytečná obava a není mi známo, že by sloučení škol přineslo nějaké reálné problémy. Jediné resty tohoto volebního období byly někdy až zbytečné dotace – ale oproti tomu, co předvádí současné vedení kraje při rozhazování na dotacích, byly dotace tohoto volebního období velmi střízlivé.

Od roku 2018 jsi městským zastupitelem v Kroměříži. Co se podařilo tam?

Tam je to složitější, protože jsme v opozici. Podařilo se mi otevřít otázku platů a pracovních podmínek v poloměstské firmě Biopas, kde byli nespokojeni zejména popeláři. Šlo o naprosto nutný krok, jde o dost náročnou práci, a aby se Kroměříž neválela v odpadech, musí tito pracovníci dostat slušně zaplaceno. Alespoň k částečnému zlepšení došlo. Po různých peripetiích také vždy i hlasy KSČM prošly body týkající se výstavby dalších obytných budov. Bohužel město vždy jen schvalovalo soukromé iniciativy, startovací byty slibované současným vedením města jsou v nedohlednu. Mnoho práce jsme také udělali s kolegy z kontrolního výboru, vedení města ale naše zprávy nebere příliš vážně.

Jaké jsou vztahy na městě s koalicí a dalšími opozičními stranami?

Jak už jsem naznačil, koalice i velmi dobře myšlené připomínky nesnese. Členové zastupitelstva, kteří mají jiný názor než koalice, jsou často napadáni nebo uráženi. S ostatními opozičními stranami ve většině případů komunikuji věcně a bez problémů, případně si je jsme schopni vyříkat.

O co hodláš nyní usilovat na kraji?

Priorita č. 1 – zdravotnictví. Musíme zajistit, aby nemocnice fungovaly, nerozpadaly se oddělení, neutrácelo se za megalomanství. Priorita č. 2 – průmyslová zóna Holešov. Pokud ji nebude řídit opravdový odborník, který vytvoří pro firmy zajímavé podmínky, zůstane poloprázdná a kraji bude hrozit vracení dotace. Priorita č. 3 – doprava. Musí být funkční, napojená, s jednoduchým způsobem nákupu jízdenek, snadným přestupováním. Nesmíme dopustit, aby se ze silnic staly tankodromy.

Samozřejmě – na pořadu dne bude mnoho dalšího – skutečné propojení odborného školství s praxí, dostatečná kapacita sociálních služeb (domovů pro seniory), neplýtvající systém dotací, tzn. aby dotace šly tam, kde skutečně pomáhají a aby nebyly dalším zdrojem příjmů pro již tak bohaté. Máme na co navazovat, takže věřím, že to společně zvládneme.

Děkujeme za rozhovor.