Rozhovor s Ing. Bc. Evou Badinkovou

12. 9. 2020

Představ se nám.

Myslím, že nebudu čtenáře unavovat dlouhým představováním. Jen pro připomenutí, pracuji u Policie ČR na obvodním oddělení Bystřice pod Hostýnem. Mnozí lidé za mnou chodí se svými problémy a starostmi. Jsem zastupitelka Zlínského kraje a také zastupitelka v Bystřici pod Hostýnem.

V dosavadním volebním období jsi byla krajskou zastupitelkou. Co se podařilo prosadit?

Vzhledem k tomu, že jsem v opoziční straně, moc se toho prosadit nepodařilo. Všemožně se snažíme zabránit stavbě nové nemocnice, což je oříšek tohoto volebního období. Samozřejmě je problémů víc, Jsou to třeba dotace církvím. Tento trend sypání peněz na opravy kostelů a kapliček, prostě nejsem ochotna tolerovat. V neposlední řadě je to nehorázné až korupcí zavánějící plýtvání veřejnými finančními prostředky a ustřihnutí šňůry k veřejné kontrole. Stále totiž tvrdím, že jsou to finance nás všech daňových poplatníků a máme právo i povinnost starat se o účelnost při jejich vynakládání.

Od roku 2018 jsi také městskou zastupitelkou v Bystřici. Co se podařilo tam?

Bystřice je menší město, kde každý zná v podstatě každého. To se projevuje i na spolupráci v rámci zastupitelstva. Je snazší se domluvit a rozvykládat si věci, které je třeba. Pokud bych měla říct co se povedlo, tak je to určitě zpětný odkup bývalého hotelu Podhořan, kde byli ubytováni nepřizpůsobiví občané. Ale nejen to. Město se v rámci finančních možností zvelebuje, snaží se pořádat akce pro občany. Tento vcelku dobře nastartovaný trend, ukončil covid-19. Uvidíme, co přinese podzim a další rok. Prioritu vidím v zachování pracovních míst, hlavně v Thonetovce (největší místí zaměstnavatel), ale i u dalších zaměstnavatelů. Těch je i tak na Bystřicku poskromnu.

Jaké jsou vztahy na městě s koalicí a dalšími opozičními stranami?

Co se týče vztahů s opozičními stranami, ve městě jsou na dobré úrovni. Řekla bych, že ani tak nepřevládají mocenské choutky. Prostě je to vždy o lidech. Nakonec, když si to tak vezmeme, kolikráte ani v rámci jedné strany se lidé nejsou schopni dohodnout.

A vztahy v krajském zastupitelstvu?

Na kraji jsou vztahy mezi jednotlivými představiteli a zástupci stran horší. Mnohdy se projevuje arogance, nechuť najít konsensus a nevím, jak to napsat slušně (lezení do zadnice). Bohužel boj o lepší život lidí ve Zlínském kraji zastínil boj o moc, vlastní ego, a pokud se přidá arogance, je to přímo třaskavá nálož. Ale jsou tam i dobří lidé a na těch je třeba stavět.

O co hodláš nyní usilovat na kraji v případném dalším volebním období?

Mohla bych tady psát litanie o tom, co chci, nechci. Začala bych asi narovnáním všeho, co bylo za poslední 4 roky pokřiveno. A to zcela zásadně. Jsou to vztahy jak zastupitelů navzájem, tak i strach obcházející krajský úřad, kdy jsou lidé pod taktovkou hejtmana Čunka. Tak se prostě pracovat nedá. Samozřejmě je to zastavení bláznovin ohledně nové nemocnice. Pomoci zdravotníkům vrátit do jejich práce klid, důvěru a jistotu. Přestat rozdávat peníze tam, kde to není třeba. Problémů je v kraji dost a za 4 roky vlády KDU-ČSL jich přibylo ještě víc. Bude tedy i na voličích záležet, zda mi dají zelenou do další práce.

Mimo jiné chci Vás pozvat k volbám, neboť to nebudou jen volby do zastupitelstva Zlínského kraje, ale chystá se také první krajské referendum, kdy občané budou hlasovat o Baťově nemocnici. Pokud budete mít zájem, zodpovím další Vaše dotazy na besedách a v předvolební kampani. Volte srdcem.

Děkujeme za rozhovor.