Vyhodíte ho dveřmi, vrátí se oknem

18. 12. 2019

Vyhodíte ho dveřmi, vrátí se oknem. Vyhodíte ho oknem, vleze snad komínem. Tak přesně takhle se chová pan hejtman Čunek při projednávání projektu výstavby Nové Baťovy nemocnice ve Zlíně v Malenovicích. Po dlouhých měsících jednání a sáhodlouhých přednáškách o dokonalosti nové nemocnice byl v červnu na jednání krajského zastupitelstva tento projekt zamítnut a 9. září bylo usnesením zastupitelstva radě uloženo zajistit zpracování studie „Modernizace a dostavba Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně“. Vše tak, aby zastupitelé měli náležité podklady se zodpovědně rozhodnout, která cesta je opravdu efektivnější. Po pár měsících je opět vše jinak. Ač tento bod nebyl ráno na jednání zastupitelstva vůbec zařazen, stačí, že dorazí další, očividně nadšeně očekávaní, koaliční zastupitelé (někdy postačí jeden) a vše je jinak. Ráno prostě nebyly potřebné hlasy pro prohlasování takového rozšíření programu. A ejhle. Dva krajští zastupitelé změnili názor. Pan zastupitel Devátý z ODS a pan zastupitel Vaculín z ČSSD.

Rozhodně si nemyslím, že člověk nemá právo změnit názor, ba naopak. Člověk názor mění často. Buď na základě nových informací, dodatečných argumentů nebo nějakých motivačních prostředků, které volenou variantu, řekněme, zpříjemňují. Je hrdinství přiznat, že se člověk mýlil. Ale!!! Zastupitelé nedostali žádné nové podklady, analýza zpracována nebyla, prostě nic nového na dohled. Takže? Pouhopouhá má úvaha: Možná je jednoduché těšit se na pracovní místo třeba v Holešovské průmyslové zóně a člověk pak zvedne ruku třeba i tak trochu proti svému přesvědčení. Možná prostě doma nosí kalhoty někdo jiný a vidina teplé večeře je lepší, než vidina kraji uspořených peněz. Ale spekulovat se přece nemá. Musíme se přece rozhodovat na základě faktů. Proto by mě ani ve snu nenapadlo, že něco tak podřadného by zmiňované pány zastupitele vedlo ke změně názoru. Nepochybuji o tom, že hlasovali v souladu se svým vědomím a svědomím. Každopádně ani jejich straničtí kolegové nesdílí jejich přístup. S panem Vaculínem už se jeho domovská ČSSD rozloučila, za pány zastupitele z řad ODS se jejich kolegové stydí.

Každopádně protlačit zastupitelstvem projekt za „možná‘“ 8 miliard rozdílem jednoho hlasu je hnus. To, že rada může rozhodnout až o 20% vícenákladech bez rozhodnutí zastupitelstva, už není ani k smíchu. Megaprojekt může být, a nejsem zdaleka jediná, která se toho obává, megaprůserem, který zaplatí všichni občané Zlínského kraje.

Krajští zastupitelé za KSČM si stáli za svým rozhodnutím a z ničeho nic názory neměnili. Kroky pana hejtmana Čunka možná nejsou nezákonné, ale rozhodně jsou silně amorální. Arogance moci v přímém přenosu. Tak tohle je naše skvělá KDU-ČSL.

Ing. Marie Pěnčíková

poslankyně PSP ČR