Jak číst zprávu o odvolání ředitelky Mergenthalové?

7. 2. 2019

Za pár dní to bude rok, kdy na světlo boží začaly vyplouvat první zprávy o „reformě“ nemocnic ve Zlínském kraji. Uvozovky používám proto, že mezi zdravotníky znalými problematiky je od začátku jasné, že o žádné zlepšení organizace zdravotnické péče nejde ani omylem. Během uplynulého roku zaměstnanci cestou odborů a lékaři prostřednictvím Lékařské komory, rozkličovali většinu záměrů Čunkovy party.

Zabránili jsme zrušení porodnice – zatím. Obludná fúze nemocnic, jejímž vyústěním je nekontrolovatelný moloch, neprošla – zatím. Uspořádali jsme konferenci,, O zdravotnictví“ a za pomoci odborníků rozebrali smluvní aspekty fúze. Pojišťovny prý sednou na zadek a budou platit víc.  Začal vylézat pravý plán ,,Čunkova spolku“ tedy výstavba nové nemocnice.  Obří plán za  7,5 mld. Kč.  Úvěr bude jištěn majetkem nemocnic. Hazard se zdravotní péčí obyvatel Zlínského kraje v přímém přenosu. Co když megalomanský záměr nevyjde?  Nemocnice  prodáme - komu? Koaliční garnitura (KDU-ČSL, ODS, STAN,) už ani neskrývá  úmysly na vysátí personálu nejen z kroměřížské nemocnice. Skupina manažerů podporující tento projekt ve svých životopisech nezapomněla upřednostnit svoji účast v projektech společností jako Penta, Agel, popřípadě spolupráci s důvěrně známými jmény jako Hroboň, Šnajdr, Julínek..

Některé věci ale zaměstnanci dlouho nechápali – proč v tomto spolku figuruje doktorka Mergenthalová? Ředitelka, která si získala důvěru sestřiček a lékařů. Nikoli politikařením, ale poctivou prací, způsobem vedení nemocnice a zejména objektivním zlepšením jak ekonomických parametrů, tak i stabilizací personálu. Investice do zanedbávané infrastruktury, prosazením stavby magnetické rezonance, angažováním několika nových odborníků, kteří posunuli úroveň péče o kus dál pod tím vším je podepsána ředitelka. Proč doktorka Mergenthalová seděla na Čunkových prezentacích pasivně, popřípadě několikrát hejtmana nepřímo podpořila? Tento postoj zdravotníci nechápali a způsoboval značnou nejistotu mezi nimi. Je snad na té fúzi něco dobrého?

V předešlých dnech nám bylo nalito čistého vína.  Po vyhazovu, proti kterému protestovali prakticky všichni zaměstnanci nemocnice, včetně dosud mlčících primářů, už nemusí nikdo nic vysvětlovat. Ukazuje se, že profesionální vedení nemocnic, kvalita péče, ani dobrý hospodářský výsledek není cílem hejtmana Čunka a jeho (věrných). Fungující nemocnice je překážkou záměrů, které budou následovat. Kroměřížskou nemocnici je potřeba destabilizovat a potopit. Mergenthalová nepochopila záměr vedení kraje, proto musí z kola ven.

Přichází nový manažer v dobře střiženém saku a oslňující svými představami.

I kdyby byly záměry nového šéfa nemocnice krystalicky čisté, důvěra k němu ze strany zaměstnanců je na bodě nula už teď. Střídá ředitelku, která se svým týmem a ve spolupráci se sestřičkami, lékaři a dalším personálem nemocnici doslova zresuscitovala. Jaký je záměr Čunkova vedení, nechápe jen úplný zabedněnec. Teď hrajeme o čas. Nemocnice poběží nějaký čas setrvačností. Uvidíme, jaké škody  ještě dokáže napáchat nové vedení do krajských voleb v roce 2020. Za rok dokázali, že jsou schopni všeho – třeba vyhazovat primáře, kterých si váží nejen pacienti, ale zejména široká odborná veřejnost. Jinak  toho kromě zmatku, naštvanosti zdravotníků a vzrůstajících obav pacientů  moc nedokázali.

Eva BADINKOVÁ, krajská zastupitelka Zlínského kraje