Konference Společnosti Ludvíka Svobody

25. 4. 2018

Konference Společnosti Ludvíka Svobody, z.s. – Praha 17. dubna 2018

V rámci oslav 100. výročí vzniku Československa v roce 1918 uspořádala SLS, z.s. Praha konferenci na téma Bachmač - Sokolovo - Ludvík Svoboda v stoleté historii Československa.

Československá obec legionářská si letos připomíná 100. výročí bojů československých jednotek u železničního uzlu Bachmač. Zde se odehrála jedna z řady těžkých zkoušek, kterými si československé legie v boji o svobodu prošly.Na místech bojů byl odhalen nově postavený pomník a dvě pamětní desky, kde také 10. března 2018 se uskutečnil vzpomínkový a pietní akt.

Letos také uplynulo 75. let od prvního vystoupení československých vojáků na východní frontě ve 2. světové válce. Obec Sokolovo, kde svedli příslušníci 1. čs. samostatného polního praporu 8. března 1943 svůj první boj leží cca 300 km jihovýchodně od Bachmače. Delegace MO ČR a AČR spolu s válečnými veterány, potomky účastníků bojů a dalšími hosty v březnu uctili hrdinství našich vojáků při osvobozování naší vlasti.

Přednášející se v samostatných referátech věnovali zapojení našich vojáků v zahraničním odboji ve 2. sv.válce, odbojové činnosti na území republiky a historickým faktům z životopisu Ludvíka Svobody a jeho rodiny.

Přítomni byli zástupci MO a AČR a významní historici. Konference se zúčastnila i dcera Ludvíka Svobody, prof. Zoe Klusáková-Svobodová. Za pobočku SLS, z.s. Kroměříž se konference zúčastnili Vladimír Kenša, Bohdan Procházka a Jaroslav Adamík.

Autor:
Jaroslav Adamík