Výzva ke svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny ČR

13. 10. 2017

Komunistická strana Čech a Moravy sbírá podpisy pro svolání mimořádné schůze, jejímž tématem by mělo být memorandum o porozumění s australskou společností Euroean Metals Holdings podepsané ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Havlíčkem. Týká se těžby lithia v Čechách.

Kupodivu to vypadá, že potřebné podpisy budou doloženy. Předseda Hnutí ANO 2011 pan Andrej Babiš totiž avizoval, že on a předpokládá se, že i řada jeho kolegů z poslaneckého klubu, svůj podpis připojí. A i řada dalších jednotlivců se k této iniciativě již přidala.

Poslanci poslaneckého klubu na problém lithia opakovaně upozorňovali, mluvili o něm na svých tiskových konferencích a opakovaně interpelovali členy vlády s otázkou, jak to s těžbou lithia v ČR bude.

KSČM samozřejmě vítá, že potřebné hlasy snad budou doloženy. Jen by stálo za připomenutí, že když bylo na 59.schůzi, již 27.června tohoto roku, navrženo zařazení bodu s názvem „Informace vlády k podmínkám těžby lithia v České republice“, byly to právě hlasy stran vládní koalice, které byli proti a tento bod zařazen nebyl. Tedy až na pár světlých výjimek.

Viz.http://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?G=66569

11.července padl stejný návrh. A výsledek? Poslanci ČSSD, ANO i KDU – ČSL hromadně proti.

Viz. http://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?G=66713

Proč tedy taková změna přístupu Andreje Babiše? I on opakovaně hlasoval proti projednání této závažné otázky na plénu poslanecké sněmovny. Že by tak zásadní obrat v názoru? Nebo se prostě blíží volby?

Naše strana má už dlouhodobě ve svém programu, že strategické suroviny mají být ve vlastnictví státu. Pokud souhlasíte, víte, koho volit.

Ing. Marie Pěnčíková

poslankyně PS PČR